René Stahn

Muziek is van jongs af aan een passie van me. Vanaf 1984 werd mijn hobby mijn werk doordat ik in Groningen muziekverhuur Disk-O-Rent oprichtte. Kort na een bijna doodservaring werd me op een hele goede dag door een van mijn klanten een klankschaal in handen gegeven. Ik wist niet wat ik hoorde!
Na al die jaren muziek, duizenden Cd’s verder, stond ik opeens in Stilte. Wat een ervaring!

De hele avond heb ik met dit schaaltje doorgebracht.

Toen ik uiteindelijk ging slapen was het alsof een oceaan van geluid over- en door me heen spoelde. Deze innerlijke klank was oorverdovend, omhullend, beangstigend en vertroostend tegelijkertijd. Voor mij was meteen duidelijk dat dit een begin was van iets nieuws. Ik wende me tot mijn meditatie-vriend Frans Zwitser, die de eigenaar was van Odyssee en met wie ik later Yantra oprichtte, een winkel in spirituele artikelen. Hij belde me enige tijd daarna op met de mededeling dat hij een aantal unieke schalen had bemachtigd. Ze waren inderdaad geweldig. Ik kon niet kiezen en heb uiteindelijk de meeste overgenomen. Deze schalen vormen nog steeds een onlosmakelijk deel van mijn collectie.

Mijn klankreis ging verder
Ik ontdekte de didgeridoo, kreeg de eerste lessen van Derk Mulder, die samen met mij Barramundi opgerichte. Pioniers waren we met de didgeridoo. We hebben echt duizenden mensen opgeleid en heel veel didgeridoos geïmporteerd en gedistribueerd over Nederland. We zaten aan het begin van de golf en kijken nu met verwondering naar de plek die de didgeridoo sindsdien heeft veroverd in Nederland.

In die tijd ontmoette ik ook Klaas Bil en Onno Broeksma. We kwamen ruim 10 jaar bijna wekelijks samen en genoten van de klankreizen die we maakten. In wisselende combinaties maakten we muziek, verzorgden vele concerten. Voortdurend breidden we onze collecties muziekinstrumenten uit.

Uiteindelijk bracht Barramundi 3 Cd’s uit
1: Barramundi: Music for meditation
2: The complete workshop
3: Barramundi dreaming. Samen met onze vrienden Hein Braat en Peter Weekers.

Voor Borg Diem Groeneveld –boventoonzanger- verzorgden we de productie van 2 boventoon Cd’s: Tovertonen en Kentering.
Klank- en Stiltecentrum

SAMAVIHARA
Ik ging steeds meer lesgeven. Zo ook op het eigentijds festival waar we vele jaren de didgeridoo-workshops aanboden. In 1997 ontmoette ik tijdens een van de workshops mijn huidige vrouw, Romy van der Pool. Samen zijn we verder op reis gegaan. Langs paden van Yoga, Ayurveda, Vipassana-meditatie, grote gongen, boventoonzang, mantra, tampura’s, mondharpen, Indiaanse Lakota fluiten en nog veel meer. We reisden naar Australië, India, Nepal, Zwitserland enz. Overal op zoek naar de glans van het echte, en de kennis van de (klank=trilling) genezers.
Ik bouwde middenin Drenthe een nieuwe boerderij op 1 hectare grond, waarin onze 3 bedrijven zijn gevestigd.

klankschalen.nl
klankschaal.nl
didgeridoo.nl
romyvanderpool.nl

Hier in Gasselternijveen, nabij bossen en hunebedden, midden in de natuur van Drenthe, is Samavihara sinds het jaar 2000 gevestigd. Het is een waar paradijs geworden, met leliemeertje, slingerende wandelpaden en IJslandse paarden. Door de enorme kracht die in onze bodem zit, zijn de 1000 bomen die we geplant hebben inmiddels groot en alles groeit nog steeds door.

Mocht U meer willen weten over René klik dan op onderstaande link.
www.samavihara.nl/wij3.htm

René