Ervaar de klank

Jambati schaal

De wand is iets gebold en hoog, de bodem is klein en vlak. Ze zijn er in verschillende maten, tot wel 35 cm diameter. Er zijn grote dunwandige schalen met een erg lage grondtoon, zoals F of zelfs lager. De bovenrand van de dikkere schalen is naar binnen toe wat verdikt. Deze schalen kunnen tot een octaaf hoger zijn. Als je ze als tweetal hoort ontstaat een bovenaardse samenklank. Alsof er een regenboog van klank ontstaat. Dit werkt ook zo als er precies een octaaf tussen zit.


Klankmassage

Speciaal voor de klankmassage selecteer ik dunwandige schalen die rond 1200 gram zijn en prachtig trillen. Toonhoogte tussen E en A in het 2e octaaf.


Achtergrond

De oude Jambati schalen herken je vaak aan heel veel fijne hamerslagen, wat door slijtage natuurlijk wat kan vervagen. De antieke schalen zijn vaak honderden jaren oud. Heel soms vind ik er een met een inscriptie. De oude schalen zijn er in verschillende varianten, qua vorm, kleur en hamerwerk. Het lijkt alsof deze schalen door gebruik en tijd een extra klankdimensie hebben gekregen, net als goede wijn die in het juiste vat met het verstrijken van de tijd op smaak komt.

Lees meer 🡫
Om deze schalen te smeden waren 3 of 4 mensen nodig, 1 om hem af en toe in het vuur te houden en hem met een speciale tang rond te draaien boven het aambeeld en 2 of 3 mannen die met hun hamers in ritmische beweging de schaal uitdreven. Bijna alle schalen zijn voorzien van een ingesneden ring ongeveer een duimbreedte onder de rand. Ze zijn gemaakt van het erts dat ter plekke gevonden werd. Er is geen goud en zilver toegevoegd tijdens het smeden, sporen hiervan zaten in het gewonnen erts. Dit laatste maakt dat iedere oude schaal uniek is.

Tegenwoordig worden er weer nieuwe gemaakt, waarbij de kant en klare gestanste platen in de dorpen worden afgeleverd waar ze door ouders en kinderen geklopt, gevijld en gepolijst worden. Deze herken je door grovere hamerslagen, allemaal dezelfde geelglanzende kleur of de groengele "antique look". Een oude schaal was nooit groter dan 40 cm en had nooit ingeëtste heilige afbeeldingen.

Prijs vanaf

€ 195